000. kapitola
11.25
Pivo jako křen – Úvod
Vážení čtenáři,
kniha o pivu přicházela na svět asi takto:
Setkali jsme se na chodníku před pivovarem U Bulovky, Jolana Nováková – redaktorka a František Richter, odborník na slovo vzatý, sládek, pivní degustátor, milovník piva. Bylo mrazivé počasí, oba jsme prodělávali nachlazení, což nám nezabránilo, jak sami zjistíte, naložit si na bedra velký úkol…
Františku, dobrý den! Co děláte tady venku před hospodou?
Koukám, kdy mi konečně přivezou lahve na to moje vánoční pivo.
Víte, když jsme na Regině odvysílali první díly našeho pořadu, zjistila jsem, že nejsem sama, kdo vás poslouchá s otevřenou pusou. Dokonce jsme dostali nabídku, že bychom to mohli „hodit“ na papír. Pivo máme rádi skoro všichni, ale moc toho o něm nevíme.
To není špatný nápad. Všechno, co se týká piva, mě baví, pivo je mým životem, už je pro mě víc než moje manželka… Jsem pro, to mě bude bavit!
Myslíte, že to, co říkáte o vaší ženě, tam můžu taky napsat?
Ne, to zůstane jen mezi námi! Nebo to tam dejte – a kdyby se žena dala do čtení, tak ty nebezpečné řádky nenápadně přelepím… Uděláme to tak: řekneme lidem něco o historii piva, jak by mělo chutnat, jak ho pít, s kým ho pít, co k němu jíst, jaký má vliv na naše zdraví, a můžeme přidat i pár kuriozit a hádanek, aby se lidi zamysleli nad tím, co pijí.
Sem s první hádankou, než tady zmrzneme!
Zeptal bych se na úvod, z čeho se pivo vaří. Kdo to bude vědět, toho v duchu pochválíme, a kdo to neví, ať si z toho nic nedělá, protože o tom budeme často mluvit. Než dojde k poslední kapitole, už to bude umět jako básničku.
Teď ale pojďme honem dovnitř, protože tady je opravdu velikánská zima.