O pivu a k pivu

2010
02.07

Vychází nejrozsáhlejší publikace o historii Plzeňského Prazdroje

Plzeň, 21. listopadu 2012 – Ke 170. výročí založení Plzeňského Prazdroje a uvaření první várky piva Pilsner Urquell vychází unikátní kniha „Plzeňský Prazdroj – Příběh, který nepřestává inspirovat“. Čtenáři se mohou těšit na příběh jednoho z nejúspěšnějších českých pivovarů plný dosud málo známých informací a zarámovaný společenskými reáliemi jednotlivých období. Na dnešním představení knihy v nově otevřené Pilsner Urquell Galerii v Praze U Lužického semináře ji slavnostně pokřtil herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

„Věřím, že kniha bude pro řadu čtenářů nejen poutavým příběhem o historii našeho pivovaru a životě jeho zaměstnanců, ale stane se i zdrojem zajímavých informací o širších společenských souvislostech napříč dvěma stoletími. Je to ideální vánoční dárek nejen pro příznivce plzeňského piva,“ poznamenal jeden z autorů knihy Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

Autoři Vladimír Jurina, plzeňský novinář Josef Kejha a historik Jiří Janouškovec se mimo jiné inspirovali v dříve vydaných knihách o historii plzeňského pivovaru, v archivech
a historických spisech. Nový titul proto nabízí mnoho zajímavostí i méně známých faktů
o Plzeňském Prazdroji a pivu Pilsner Urquell, například detaily o důvodech a průběhu vzniku pivovaru nebo zatím nepublikované události v Prazdroji po roce 1948.

Zdeněk Svěrák se ujak křtu knihy

Zdeněk Svěrák se ujak křtu knihy

Knize se daří nejen přinášet historické údaje, ale také názorně přiblížit čtenáři atmosféru
a ducha dané doby – publikace totiž fakta o pivovaru rámuje do kontextu společenských
a politických událostí, které ovlivňovaly nejen vývoj pivovaru, ale i běžný život jeho zaměstnanců a obyvatel Plzně. Kapitoly zachycují jednotlivé etapy historie pivovaru včetně jeho vzniku v roce 1842, období získávání úspěchu ve světě a využívání převratných vynálezů v druhé polovině 19. století, neopomíjejí ani stagnaci během světových válek
a zachycují i atmosféru v dobách socialismu. Poslední kapitola uzavírá knihu děním po roce 1989 a rozsáhlými investicemi do rozvoje značek Plzeňského Prazdroje, kvality piva i služeb, které v takové míře nezaznamenalo žádné období v historii pivovaru.

Křtu knihy se laskavě ujal herec a scenárista Zdeněk Svěrák, kterého s plzeňským pivem spojuje i dlouholetá partnerská spolupráce Plzeňského Prazdroje s Divadlem Járy Cimrmana i s Centrem Paraple. Když se v lednu 2007 ukládaly do historických sklepů pivovaru v Plzni vzkazy současných osobností budoucím generacím, přispěl i Zdeněk Svěrák, který napsal:

„Milí vzdálení potomci, zajímalo by mě:

a) jestli se ve Vaší době v Čechách ještě mluví česky

b) jestli jsou u Vás pořád tak hezké holky jako v našich časech

c) jestli bylo vynalezeno něco ještě lepšího než pivo.“

Kniha bude k zakoupení v Pilsner Urquell Galerii v Praze, na e-shopu Plzeňského Prazdroje a ve všech renomovaných knihkupectvích. Knihu vydalo nakladatelství NAVA, počet str. 245, dop. cena 398 Kč.

P.S.  Na fotografii zleva jsou: Radoslava Boor Daskalova (grafička), Vladimír Jurina, Josef Kejha (autoři knihy), Zdeněk Svěrák (kmotr knihy), Ota Rubner (vydavatel)

Slavnostní křest knihy Plzeňský Prazdroj

Slavnostní křest knihy Plzeňský Prazdroj

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Pokud byste si chtěli připravit malou domácí ochutnávku piva, jistě se vám bude hodit KOLO PIVNÍCH CHUTÍ A VŮNÍ...

Kolo pivních chutí a vůní (upravil Jiří Kuzma Novotný)
Kolo pivních chutí a vůní

Upravené a do češtiny přeložené Kolo pivních chutí a vůní najdete v knize Pivo jako křen na straně 52.

Zároveň ve stejné kapitole (11. Jak poznat správnou chuť piva a jak pivo vychutnávat) objevíte přesný návod, jak by měla probíhat vaše domácí ochutnávka. Na zdraví!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

JEDNOTKY BAREVNOSTI PIVA – EBC

2 – 5                průmyslově vyráběná piva (světle žlutá)

5 – 8                Berliner Weisse (berlínské bílé)

5 – 10              biere blanche (witbier)

7 – 14              kölsch

Ležák

Ležák

do 10               ležák

8 – 12              oktoberfestové pivo

8 – 14              světlý weissbier

8 – 18              bock a doppelbock světlý

10 – 15            grand cruz

10 – 18            sklepní pivo (kellerbier)

20 – 40            belgický ale (ejl)

20 – 45            březňák (märzen)

25 – 40            alt

25 – 60            tmavé pivo

25 – 60            tmavý weissbier

30 – 60            kouřové pivo (rauchbier)

30 – 100          bock a doppelbock tmavý

80                    porter

100 – 250        stout (černé pivo)

JEDNOTKY HOŘKOSTI PIVA – EBU

4 – 6                Berliner Weisse (berlínské bílé)

6 – 12              biere blanche (witbier)

6 – 18              weissbier

WeissbierWeissbier

8 – 16              american lager

12 – 24            trapistická piva

16 – 24            ležák

16 – 35            kölsch

18 – 24            tmavé pivo (černá jsou hořčí)

Porter s příchutí kávyPorter s příchutí kávy

20 – 40            porter

20 – 45            bock

22 – 32            březňák (märzen)

24 – 30            oktoberfestové pivo

24 – 48            ležák plzeňského stylu

25 – 35            sklepní pivo (kellerbier)

28 – 45            alt

30 – 60            stout

35 – 80            IPA (india pale ale)

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

K JAKÉMU PIVU SI DÁT KTERÝ SÝR???

K lehkému pivu lehký sýr a naopak… Zkuste se inspirovat naší tabulkou!

ležák – jemně kořeněný, s bylinkami, pažitkou, lehce osolené, tvarohovité

ležák plzeňského stylu – gervais, lehce nakyslý sýr

Vyberte ke svému oblíbenému pivu správný druh sýra - pochutnáte si!
Vyberte ke svému oblíbenému pivu správný druh sýra – pochutnáte si!

märzen (březňák) – pikantnější druhy sýra, romadúr

weissbier – čerstvý sýr, mozzarella, feta, balkánský sýr

kölsch – mladá gouda

alt – kořeněné druhy sýra

tmavé pivo – jemné plísňové sýry, s modrou plísní, s dvojí plísní

Sýr s bílou plísní
Sýr s bílou plísní

černé pivo – sýr s oříškovým aroma, s vlašskými ořechy

kouřové pivo – uzený sýr

slavnostní pivo (třeba oktoberfestové) – kořeněné alpské sýry, afinované sýry

světlý bock – sýry s dvojí plísní, kořeněné sýry

doppelbock – zralé aromatické sýry, nepasterované sýry

Sýr s modrou plísní
Sýr s modrou plísní

tmavý bock – zralé, tučné, nikoli hořké sýry

pšeničný bock, doppelbock – zralé tvrdé sýry, sýry s modrou kulturou

belgický weissbier – lehké sýry

ale (eil) – polotvrdé sýry

Sýr tvrdý
Sýr tvrdý

trapistická piva – sýr, vyrobený trapisty

britský ale – kořeněné sýry, čedar, plnější sýry

stout – čedar, kozí sýr, plísňový krémový sýr nebo s dvojí kulturou

Dobrou chuť!

IPA (India Pale Ale)IPA (india pale ale)

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

RECEPT na pivní guláš

Suroviny:

* 350 g cibule

* 700 g hovězí kližky

* 3 lžičky sladké papriky

* sůl

* 3 stroužky česneku

* 1 lžíce plnotučné hořčice

* 2 dl světlého piva

* hladká mouka

* sádlo

* voda

Na přípravu tohoto guláše budete potřebovat hovězí maso...Na přípravu tohoto guláše budete potřebovat hovězí maso…

Příprava:

Na lžíci sádla necháme zhnědnout drobně nakrájenou cibulku. Přidáme na kostky nakrájené maso a necháme takzvaně zatáhnout (počkáme, dokud nezíská šedou barvu). Potom zalijeme přibližně 1 litrem vody a dusíme asi 40 minut. Po této době by mělo být maso téměř měkké a voda vyvařená na hustý sos. Přidáme papriku, česnek, hořčici a sůl, podlijeme pivem a dusíme ještě 15 minut, ale pečlivě hlídáme, aby se guláš nepřipaloval. Jakmile je maso pěkně měkké zaprášíme moukou, zalijeme požadovaným množstvím vody a krátce provaříme. Podáváme s čerstvým chlebem (nebo si prostě dejte přílohu, na  kterou máte chuť).

Čestvý chléb jako příloha k pivnímu guláši je ideální!Čestvý chléb jako příloha k pivnímu guláši je ideální!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

RECEPT na párky na tmavém pivu

Suroviny:

* 1 kg silnějších párků

* 300 ml tmavého piva (černým to můžete zapíjet)

* 3 cibule

* 2 pálivé papriky

* 200 ml ostrého kečupu

* 4 lžíce sójové omáčky

* 4 lžíce oleje

* lžíce worcesterové omáčky

* lžíce škrobové moučky (Solamyl)

* lžička provensálského koření

* sůl

Příprava:

Oloupanou cibuli jemně nasekáme, smícháme s kečupem, sójovou a worcesterovou omáčkou, olejem, kořením a trochou soli a na závěr vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v pivu. Párky z vrchní strany úhlopříčně nařízneme do šachovnice, naskládáme do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku, obložíme je očištěnými paprikami nakrájenými na kolečka, zalijeme připravenou omáčkou a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s pečivem. Celkem vám to bude trvat asi 50 minut a stojí to za to!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

RECEPT na pivní škvarky

Suroviny:

  • 500 ml světlého piva
  • 500 g sádla na škvaření
  • 1 žlutá cibule
  • 1 feferonka
  • sůl
  • mletá sladká paprika
  • může být i pažitka (je-li po ruce a chutná-li vám)

Příprava:

Pivo nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájené sádlo a mícháme. Když se pivo vyvaří a kostičky sádla se začnou škvařit, zmírníme teplotu a pomalu je doškvařujeme, dokud nezezlátnou. Sádlo slijeme a škvarky necháme vychladnout.

Studené škvarky umeleme společně s nakrájenou cibulí, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku a pažitku, osolíme, okořeníme a vše důkladně promícháme.

Mleté pivní škvarky jsou ideální k namazání na topinky. Vyškvařené sádlo použijeme obvyklým způsobem (nebo věnujeme tomu, kdo ho používá). A k pivním škvarkům samozřejmě dobré pivo!

František krájí cibulku, ale jarní, do škvarků použijte obyčejnou žlutouFrantišek krájí cibulku, ale jarní, do škvarků použijte obyčejnou žlutou

No comments.