O pivu a k pivu
02.07
Vychází nejrozsáhlejší publikace o historii Plzeňského Prazdroje
Plzeň, 21. listopadu 2012 – Ke 170. výročí založení Plzeňského Prazdroje a uvaření první várky piva Pilsner Urquell vychází unikátní kniha „Plzeňský Prazdroj – Příběh, který nepřestává inspirovat“. Čtenáři se mohou těšit na příběh jednoho z nejúspěšnějších českých pivovarů plný dosud málo známých informací a zarámovaný společenskými reáliemi jednotlivých období. Na dnešním představení knihy v nově otevřené Pilsner Urquell Galerii v Praze U Lužického semináře ji slavnostně pokřtil herec a scenárista Zdeněk Svěrák.
„Věřím, že kniha bude pro řadu čtenářů nejen poutavým příběhem o historii našeho pivovaru a životě jeho zaměstnanců, ale stane se i zdrojem zajímavých informací o širších společenských souvislostech napříč dvěma stoletími. Je to ideální vánoční dárek nejen pro příznivce plzeňského piva,“ poznamenal jeden z autorů knihy Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.
Autoři Vladimír Jurina, plzeňský novinář Josef Kejha a historik Jiří Janouškovec se mimo jiné inspirovali v dříve vydaných knihách o historii plzeňského pivovaru, v archivech
a historických spisech. Nový titul proto nabízí mnoho zajímavostí i méně známých faktů
o Plzeňském Prazdroji a pivu Pilsner Urquell, například detaily o důvodech a průběhu vzniku pivovaru nebo zatím nepublikované události v Prazdroji po roce 1948.
Knize se daří nejen přinášet historické údaje, ale také názorně přiblížit čtenáři atmosféru
a ducha dané doby – publikace totiž fakta o pivovaru rámuje do kontextu společenských
a politických událostí, které ovlivňovaly nejen vývoj pivovaru, ale i běžný život jeho zaměstnanců a obyvatel Plzně. Kapitoly zachycují jednotlivé etapy historie pivovaru včetně jeho vzniku v roce 1842, období získávání úspěchu ve světě a využívání převratných vynálezů v druhé polovině 19. století, neopomíjejí ani stagnaci během světových válek
a zachycují i atmosféru v dobách socialismu. Poslední kapitola uzavírá knihu děním po roce 1989 a rozsáhlými investicemi do rozvoje značek Plzeňského Prazdroje, kvality piva i služeb, které v takové míře nezaznamenalo žádné období v historii pivovaru.
Křtu knihy se laskavě ujal herec a scenárista Zdeněk Svěrák, kterého s plzeňským pivem spojuje i dlouholetá partnerská spolupráce Plzeňského Prazdroje s Divadlem Járy Cimrmana i s Centrem Paraple. Když se v lednu 2007 ukládaly do historických sklepů pivovaru v Plzni vzkazy současných osobností budoucím generacím, přispěl i Zdeněk Svěrák, který napsal:
„Milí vzdálení potomci, zajímalo by mě:
a) jestli se ve Vaší době v Čechách ještě mluví česky
b) jestli jsou u Vás pořád tak hezké holky jako v našich časech
c) jestli bylo vynalezeno něco ještě lepšího než pivo.“
Kniha bude k zakoupení v Pilsner Urquell Galerii v Praze, na e-shopu Plzeňského Prazdroje a ve všech renomovaných knihkupectvích. Knihu vydalo nakladatelství NAVA, počet str. 245, dop. cena 398 Kč.
P.S. Na fotografii zleva jsou: Radoslava Boor Daskalova (grafička), Vladimír Jurina, Josef Kejha (autoři knihy), Zdeněk Svěrák (kmotr knihy), Ota Rubner (vydavatel)
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Pokud byste si chtěli připravit malou domácí ochutnávku piva, jistě se vám bude hodit KOLO PIVNÍCH CHUTÍ A VŮNÍ...
Upravené a do češtiny přeložené Kolo pivních chutí a vůní najdete v knize Pivo jako křen na straně 52.
Zároveň ve stejné kapitole (11. Jak poznat správnou chuť piva a jak pivo vychutnávat) objevíte přesný návod, jak by měla probíhat vaše domácí ochutnávka. Na zdraví!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
JEDNOTKY BAREVNOSTI PIVA – EBC
2 – 5 průmyslově vyráběná piva (světle žlutá)
5 – 8 Berliner Weisse (berlínské bílé)
5 – 10 biere blanche (witbier)
7 – 14 kölsch
do 10 ležák
8 – 12 oktoberfestové pivo
8 – 14 světlý weissbier
8 – 18 bock a doppelbock světlý
10 – 15 grand cruz
10 – 18 sklepní pivo (kellerbier)
20 – 40 belgický ale (ejl)
20 – 45 březňák (märzen)
25 – 40 alt
25 – 60 tmavé pivo
25 – 60 tmavý weissbier
30 – 60 kouřové pivo (rauchbier)
30 – 100 bock a doppelbock tmavý
80 porter
100 – 250 stout (černé pivo)
JEDNOTKY HOŘKOSTI PIVA – EBU
4 – 6 Berliner Weisse (berlínské bílé)
6 – 12 biere blanche (witbier)
6 – 18 weissbier
8 – 16 american lager
12 – 24 trapistická piva
16 – 24 ležák
16 – 35 kölsch
18 – 24 tmavé pivo (černá jsou hořčí)
20 – 40 porter
20 – 45 bock
22 – 32 březňák (märzen)
24 – 30 oktoberfestové pivo
24 – 48 ležák plzeňského stylu
25 – 35 sklepní pivo (kellerbier)
28 – 45 alt
30 – 60 stout
35 – 80 IPA (india pale ale)
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
K JAKÉMU PIVU SI DÁT KTERÝ SÝR???
K lehkému pivu lehký sýr a naopak… Zkuste se inspirovat naší tabulkou!
ležák – jemně kořeněný, s bylinkami, pažitkou, lehce osolené, tvarohovité
ležák plzeňského stylu – gervais, lehce nakyslý sýr
märzen (březňák) – pikantnější druhy sýra, romadúr
weissbier – čerstvý sýr, mozzarella, feta, balkánský sýr
kölsch – mladá gouda
alt – kořeněné druhy sýra
tmavé pivo – jemné plísňové sýry, s modrou plísní, s dvojí plísní
černé pivo – sýr s oříškovým aroma, s vlašskými ořechy
kouřové pivo – uzený sýr
slavnostní pivo (třeba oktoberfestové) – kořeněné alpské sýry, afinované sýry
světlý bock – sýry s dvojí plísní, kořeněné sýry
doppelbock – zralé aromatické sýry, nepasterované sýry
tmavý bock – zralé, tučné, nikoli hořké sýry
pšeničný bock, doppelbock – zralé tvrdé sýry, sýry s modrou kulturou
belgický weissbier – lehké sýry
ale (eil) – polotvrdé sýry
trapistická piva – sýr, vyrobený trapisty
britský ale – kořeněné sýry, čedar, plnější sýry
stout – čedar, kozí sýr, plísňový krémový sýr nebo s dvojí kulturou
Dobrou chuť!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
RECEPT na pivní guláš
Suroviny:
* 350 g cibule
* 700 g hovězí kližky
* 3 lžičky sladké papriky
* sůl
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 2 dl světlého piva
* hladká mouka
* sádlo
* voda
Příprava:
Na lžíci sádla necháme zhnědnout drobně nakrájenou cibulku. Přidáme na kostky nakrájené maso a necháme takzvaně zatáhnout (počkáme, dokud nezíská šedou barvu). Potom zalijeme přibližně 1 litrem vody a dusíme asi 40 minut. Po této době by mělo být maso téměř měkké a voda vyvařená na hustý sos. Přidáme papriku, česnek, hořčici a sůl, podlijeme pivem a dusíme ještě 15 minut, ale pečlivě hlídáme, aby se guláš nepřipaloval. Jakmile je maso pěkně měkké zaprášíme moukou, zalijeme požadovaným množstvím vody a krátce provaříme. Podáváme s čerstvým chlebem (nebo si prostě dejte přílohu, na kterou máte chuť).
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
RECEPT na párky na tmavém pivu
Suroviny:
* 1 kg silnějších párků
* 300 ml tmavého piva (černým to můžete zapíjet)
* 3 cibule
* 2 pálivé papriky
* 200 ml ostrého kečupu
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce oleje
* lžíce worcesterové omáčky
* lžíce škrobové moučky (Solamyl)
* lžička provensálského koření
* sůl
Příprava:
Oloupanou cibuli jemně nasekáme, smícháme s kečupem, sójovou a worcesterovou omáčkou, olejem, kořením a trochou soli a na závěr vmícháme škrobovou moučku rozmíchanou v pivu. Párky z vrchní strany úhlopříčně nařízneme do šachovnice, naskládáme do zapékací mísy nebo hlubšího pekáčku, obložíme je očištěnými paprikami nakrájenými na kolečka, zalijeme připravenou omáčkou a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme s pečivem. Celkem vám to bude trvat asi 50 minut a stojí to za to!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
RECEPT na pivní škvarky
Suroviny:
- 500 ml světlého piva
- 500 g sádla na škvaření
- 1 žlutá cibule
- 1 feferonka
- sůl
- mletá sladká paprika
- může být i pažitka (je-li po ruce a chutná-li vám)
Příprava:
Pivo nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme na kostičky nakrájené sádlo a mícháme. Když se pivo vyvaří a kostičky sádla se začnou škvařit, zmírníme teplotu a pomalu je doškvařujeme, dokud nezezlátnou. Sádlo slijeme a škvarky necháme vychladnout.
Studené škvarky umeleme společně s nakrájenou cibulí, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku a pažitku, osolíme, okořeníme a vše důkladně promícháme.
Mleté pivní škvarky jsou ideální k namazání na topinky. Vyškvařené sádlo použijeme obvyklým způsobem (nebo věnujeme tomu, kdo ho používá). A k pivním škvarkům samozřejmě dobré pivo!